12 lahví Grand Cru Classé ze Saint-Emilionu, které stojí zato ochutnat

 

 

 

St-Emilion2015a2016a2018

 

Od 11 hodin se v salonku Magnolia (Quality Hotel Ostrava City) bude konat degustace vybraných Grand Cru Classé vín ze Saint-Emilionu. Některá z Chateaux jsou pro Vás známa více, některá méně, ale výběr lahví je postaven tak, aby reprezentoval to nejlepší z této apelace s ohledem na cenu lahve. Navíc bude degustace atraktivní i tím, že půjde o ročníky, které jsou špičkové.

Celou ochutnávkou nás provede Ing. Jindřich Navrátil, který se vínům z Bordeaux aktivně věnuje více než 20 let, tedy odborníkem na slovo vzatým. Díky jeho znalostem a vášnivému přístupu k vínu získáme jedinečný vhled, přehled a schopnost propojit technické detaily s chutí jednotlivých vzorků.

K dispozici bude sklo Květná 1794 a malé pohoštění.

Cena degustace je 2.100 Kč. Jelikož je součástí Bordeaux FESTu, je třeba mít i platnou vstupenku, a to buď denní (750 Kč) nebo celodenní (1.200 Kč). 

 

 

K degustaci budou připravena tato vína:

Château Bellefont Belcier 2018

„Elegantní, rafinované, koncentrované, sametově hedvábné, svěží a čisté – toto nádherné víno nabízí minerální hloubku, květinové nuance, hladké lékořicové tóny, kořenité kořenění, třešně, švestky i černé ostružiny. Víno má délku, komplexitu, svěžest a potenciál zrání.“
95 bodů – Jeff Leve (The Wine Cellar Insider)

Château Villemaurine 2016

„Syté, sametové a středně tělnaté, nabité čerstvým zralým červeným ovocem, lékořicí, zemitostí a mocha. Víno je přístupné, elegantní a v závěru ovocně hladké.“
95 bodů – Jeff Leve (The Wine Cellar Insider)

 

Château Rol Valentin 2015

„Víno má hlubokou rubínovou barvu, výrazně kořenitý a květinový profil, s tóny zralých černých malin a švestek. Na patře působí krémově, měkce a uhlazeně. Jemná hořkosladkost se prolíná s tóny kávy a mírnou slaností v závěru. Středně plné tělo, svěží a s dobře vyváženou strukturou.“
92-94 bodů – Jeff Leve (The Wine Cellar Insider)

 

Château Soutard 2015

„Lehké a ovocné víno s příjemnou svěžestí a křupavou strukturou. Převládají tóny černého rybízu a vyvážené taniny, které udržují eleganci a pitelnost. Je čisté, svěží a má střednědobý vývoj. Doporučeno od roku 2023.“
93 bodů – Roger Voss (Wine Enthusiast)

 

Château Chauvin 2015

„Víno má sytou rubínově-fialovou barvu a zemité tóny na nose: bobkový list, teplé švestky, lesní půdu, pečené třešně a mentol. Středně až plné tělo, pevné, vrstevnaté chutě končí jemně bylinným závěrem.“
94 bodů – James Suckling

 

Château Faugeres 2015

„Hladké a opulentní, hutně tříslovinové víno. Temné ovoce a prachová textura jsou podporeny šťavnatou kyselinou a pevnou rámovou strukturou taninů. Bude s věkem výrazné a bohaté.“
94 bodů – Roger Voss (Wine Enthusiast)

 

Château Berliquet 2016

„Od středně do tmavě granátové barvy. Kupáž 75 % Merlotu a 25 % Cabernet Franc: na nose trochu zpočátku rezervovaný, ale postupně se otevírá do vůně višní, tmavých švestek a kompotu z černých třešní s nádechem doutníkového kouře a sušených bylin. Středně až plné tělo, fantastická intenzita a energie, s pevnou zrnitou tříslovinou a živou kyselinou nesoucí minerální finiš.“
93 bodů – Lisa Perrotti‑Brown (Wine Advocate)

 

Château Monbousquet 2016

„Byl jsem ohromen ročníkem 2016 – elegantní klasika z Monbousquet. Krásný černý rybíz, cassis, minerální tóny štěrku a čokoláda – vše z plného těla Saint‑Émilionu s novou mírou čistoty a elegancí. Přináší radost dnes i za 15 let.“
95 bodů – Jeb Dunnuck

 

Arômes de Pavie 2016

„Ročník 2016 Arômes de Pavie má hlubokou granátově purpurovou barvu a zpočátku je uzavřené, ale postupně rozvíjí tóny drcených červených i černých třešní, ostružin, lanýže, podrostu a tabáku. Vyniká mimořádnou plností těla, jemnými sametovými tříslovinami, výrazně čistým ovocem a výborným závěrem. Patří ke špičce druhých vín Bordeaux a má předpoklad zůstat svěží a výrazně i příštích 20–25 let.“
94 bodů – Jeb Dunnuck

 

Château Beau-Séjour Bécot 2016

„Má smyslnou vůni čistých červených třešní a rozdrcené jahody s cédrovými a grafitovými tóny. V chuti středně tělnaté, s hebkými tříslovinami, vyváženou kyselinou a harmonickou dochutí – jemné, přesto nesmírně půvabné. Připomíná sousední Château Canon; otázka je, zda nejde o vůbec nejlepší Bécot v historii.“
95 bodů – Neal Martin (Vinous)



Château Canon La Gaffelière 2016

„Tmavě granátová barva. Vůně exploduje tóny šťavnatých ostružin, švestkových povidel a ovocného koláče, doplněné jemnými náznaky hřebíčkového oleje, mocha a indického koření. Plné tělo je bohatě dekadentní, s hedvábnými taniny a dostatkem svěžesti, které podporuje koncentrované černé ovoce a kořeněné vrstvy. Závěr je epicky dlouhý.“
98 bodů – Lisa Perrotti‑Brown (The Wine Independent)


Château La Gaffelière 2016

„Teplé víno bohaté na třísloviny a šťavnaté bobulové tóny – výbušný, ale elegantně strukturovaný expresivní Saint‑Émilion. Hustota neubírá ovocnosti, která proráží skrz strukturu, a přitom zůstává svěží. Pití doporučeno od 2025.“
97 bodů – Roger Voss (Wine Enthusiast)

 

 

 

Těšíme se na Vaši účast a na sdílení postřehů a názorů na tato skvělá vína!

Počet míst je limitován.

 

 Koupit vstupenku